Worstelen is precies het tegenovergestelde van falen. Het betekent dat je probeert, dat je moed toont en moeite doet, ongeacht het resultaat. En wat als het niet lukt? Heb je dan gefaald?
Proberen staat NIET gelijk aan falen; het betekent dat je de uitdaging aangaat, dat je jouw grenzen verlegt en dat je groeit als individu.
Als je niet wilt falen, probeer dan dus niets.
Maar weet ook wat je laat liggen: worstelen is nou eenmaal een essentieel onderdeel van jouw succesverhaal. Als je vroeger bij de eerste poging dat je wilde gaan lopen het al had opgegeven, had je nooit leren lopen.
Thomas Edison zei al eens dat hij 199 manieren had uitgevonden voor het mislukken en slechts één voor het laten slagen van zijn uitvinding; de gloeilamp.
Denk er maar eens over na: hoe meer succes iemand ervaart, hoe meer mislukkingen ze in het verleden hebben meegemaakt. Elke tegenslag heeft hen sterker gemaakt en hen de veerkracht gegeven om door te gaan.
Dus onthoud, je bent niet je mislukking. Het is gewoon een stap op de weg naar je doel.
Dat een mislukking niet het prettigste gevoel geeft is begrijpelijk. Dat je daar snel vanaf wilt is ook begrijpelijk.
Deze tips gaan je zeker helpen:
- Realiseer je dat falen niet betekent dat je leven voorbij is. Het is slechts een momentopname, geen eindbestemming. Het betekent niet dat je nooit meer een andere baan zult krijgen nadat je een afwijzing hebt gehad. Het betekent niet dat je bij een mislukte presentatie geen kans meer maakt op promotie.
- Leer van mislukkingen en wees constructief: Onderzoek wat er misging en zie het als een leermogelijkheid. Vraag je omgeving om feedback. Zij zien vaak dingen die jijzelf niet ziet. Gebruik die kennis om jezelf te verbeteren en slimmere keuzes te maken in de toekomst.
- Accepteer gevoelens en emoties: wegduwen van gevoelens en emoties heeft een averechts effect. Faalangst kan heel beklemmend werken. Boosheid levert vaak niet het gewenste gedrag. Het begint bij het erkennen van je emoties. Het stelt je in staat om hier (al dan niet met hulp) op een constructieve manier mee om te leren gaan.
- Vind rolmodellen: ga op zoek naar verhalen van doorzettingsvermogen en succes. Laat je inspireren door anderen die soortgelijke uitdagingen hebben overwonnen.
- Geef niet op: We zien het pad naar succes graag als een continu stijgende lijn. Dat is het vrijwel nooit. Er zijn altijd obstakels en het is bijna nooit eenvoudig. Blijf gefocust, veerkrachtig en toegewijd, zelfs als het moeilijk wordt. Blijf je doel voor ogen houden.
- Laat je passie je drijvende kracht zijn. Wanneer je gepassioneerd bent over wat je doet, ben je beter in staat om hindernissen te overwinnen en door te zetten.
- Omring jezelf met positieve mensen: Creëer een ondersteunend netwerk van mensen die je aanmoedigen en in je geloven. Samen kun je uitdagingen beter het hoofd bieden en elkaars groei stimuleren.
- Vraag op tijd hulp: Wees niet bang om hulp te vragen of samen te werken met anderen. Samen sta je sterker en kun je elkaar ondersteunen.
- Vergeet niet te lachen; neem jezelf en je worsteling ook eens minder serieus.
Onthoud dat falen slechts een tussenstop is op weg naar succes. Het is jouw veerkracht, vastberadenheid en bereidheid om te proberen die je uiteindelijk zullen leiden naar buitengewone prestaties.
Ben je geïnspireerd en kun je wel wat hulp gebruiken? Een afspraakje is zo gemaakt.