3 Tips tegen een vakantie-kater

Wellicht ben je net terug van vakantie en nog helemaal ontspannen en uitgerust. Het liefst zou je dat gevoel nog wel even willen vasthouden denk ik. Maar meestal krijg ik te horen dat na een paar dagen de stress al weer toeslaat en je eigenlijk al weer toe bent aan de volgende vakantie.

Vaak moet e-mail en ander werk ingehaald worden. Bovendien moet de balans tussen werk- en privétijd weer bevochten worden. En lastige dossiers en problemen van voor je vakantie keren domweg terug op je bureau.

Al met al is het genoeg om de positieve gevoelens van de vakantie supersnel te laten verdwijnen. Extra complicatie: door corona moeten veel mensen hun werk hervatten in dezelfde omgeving als waar ze net hebben uitgerust: thuis.

Goed. Wat nu?

Ben Tiggelaar heeft hiervoor een aantal tips die ik graag met je deel met daarin tevens mijn eigen ervaringen. Je komt namelijk uit de vakantiestand en moet weer omschakelen naar je werkstructuur.

1) Rustig invoegen

Plan na je vakantie enkele overgangsdagen. Dagen waarin je bewust stress vermijdt. Hoe? Door de eerste dag helemaal te wijden aan je mailbox en nog geen afspraken, werkoverleg ed. te hebben. Deze werkt voor mij persoonlijk heel goed. Je mailbox is vaak behoorlijk vol gelopen. Zorg dat je die op orde hebt voor je aan het ‘echte’ werk begint. Houdt regelmatig pauze en stop iets eerder. Plan voldoende tijd om bij te praten met je collega’s. Selecteer daarnaast een paar eenvoudige taken om weer op gang te komen. Net als bij andere veranderingen en aanpassingen geldt: beginnen met kleine stappen leidt tot succeservaringen die vervolgens je zelfvertrouwen en motivatie stimuleren.

2) Organiseer je werk

Ruim je bureau op, gooi oude spullen weg, maak een lijstje met prioriteiten, plan je agenda voor de komende weken. Dat soort dingen helpt ons weer overzicht en grip krijgen op ons werk (in plaats van andersom). Een gevoel van beheersing is voor de meeste mensen een basisvoorwaarde om plezierig te werken. Voor de hand liggende tip: waarschijnlijk helpt het om dit bij de volgende vakantie te doen voordat je vertrekt. Voor mij werkt het bijvoorbeeld heel goed om eerst overzicht te hebben wat er allemaal aan werkzaamheden ligt. En als ik de mailbox heb doorgewerkt, dan weet ik ook wat erbij komt en kan ik zo prioriteren. Misschien verandert mijn planning en heb ik de verwachtingen richting anderen bij te stellen. Ik plan dan ook wat ruimer in om stress te voorkomen.

3) Kijk vooruit

Doelen stellen en daaraan werken leidt bij veel mensen tot positieve emoties. Dus formuleer een aantal nieuwe, frisse doelen nadat je bent teruggekeerd van vakantie. En geef je motivatie een extra impuls door je progressie bij te houden. Bijvoorbeeld door afstrepen van deeltaken of bijhouden van een eenvoudig logboek. Niets zo fijn als kunnen afstrepen!

Mochten deze tips nog steeds onvoldoende de werklust opwekken, dan adviseren psychologen één extra truc om de vakantie-kater te bestrijden: plan in je eerste werkweek meteen je volgende vakantie.

Plaats een reactie