Angst en onzekerheid de baas blijven

Al die veranderingen….. wat ze nu weer bedacht hebben…hoe moet het nu verder… (zucht)

We willen weten waar we aan toe zijn. En dus proberen we zekerheid te creëren in externe dingen zoals plannen, tijdschema’s en afspraken. Als dit soort zekerheden wegvallen of er om ons heen veel veranderd waarop wij geen invloed hebben worden we onrustig. Alles wat we zeker dachten te weten blijkt opeens onzeker te zijn en dat voelt ronduit ongemakkelijk.

Je kan je ertegen verzetten, de veranderingen zien als een bedreiging en er bang van worden. Je kan er de hele dag aan ergeren en er met iedereen over praten. Dan weet je zeker dat je de angst voedt en dat je nog banger wordt. Hoe meer je ermee bezig bent, hoe slechter je je voelt.

Als je last hebt van beknellende emoties zoals angst, faalangst of onzekerheid dan kan dat enorm beperkend werken. Bijna alles wat je doet wordt gestuurd vanuit deze nare emoties. Het resultaat is dat je steeds meer situaties uit de weg gaat. Je bent bij voorbaat al bezig bent met wat er allemaal mis kan gaan.

Je kan het ook als een kans zien. Een kans om te leren wat er wel mogelijk is. Welke invloed jij zelf hebt, te leren hoe je op een andere manier met alles wat er aan verandering en onzekerheden op je afkomt om kunt gaan. Want stel je eens voor wat er zou gebeuren als je als je besluit je niet langer te laten beperken door je emoties en de verantwoordelijkheid weer terug zou nemen. Stel dat je opeens vol zelfvertrouwen in het leven zou staan en onzekere situaties als uitdaging en kans zou zien in plaats van als belemmering. Wat zou dat voor je veranderen?

Wil je hiermee aan de slag en leren zelf weer aan het stuur te staan? In een aantal sessies leer je zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor hoe je je voelt en hoe gelukkig je in een bepaalde situatie bent.

Plaats een reactie