Bouwen aan zelfvertrouwen

Niets is zo mooi als iemand in korte tijd te zien groeien! Deze coachee, een mooie jonge hoog opgeleide vrouw had een heel laag zelfbeeld. Ze vond zichzelf niet de moeite waard, snapte niet wat haar omgeving (wel) in haar zag en had weinig zelfvertrouwen. Dit had natuurlijk ook zijn weerslag op haar werk. Ze was snel uit het veld geslagen, probeerde alles onder controle te houden, wat natuurlijk niet lukte, legde de lat heel hoog, waardoor ze voortdurend veel stress had.

We zijn aan de slag gegaan met een combinatie van verschillende technieken. In de sessies hebben we allerlei oefeningen gedaan zoals welke kwaliteiten zij nu eigenlijk heeft, ook al ziet voornamelijk haar omgeving die en zijzelf (nog) niet. Ook heb ik een aantal oefeningen vanuit NLP toegepast, waarna duidelijk werd welke belemmerende overtuigingen haar in de weg zaten. Vooral de controledrang die zij bij vrijwel alles wat ze doet een grote rol speelde hebben we aangepakt zodat dit haar minder belemmert. Tussen de sessies door is zij serieus aan de slag gegaan om elke dag ontspannende momenten voor zichzelf te creëren via een aantal Mindfulness oefeningen.

Zo kwam ze erachter dat ze eigenlijk alle vervelende gevoelens onderdrukte. Die mochten er niet zijn want dat is vervelend. Dat onderdrukken lukte tot op zekere hoogte, maar koste heel veel energie. Pas toen ze zichzelf toestond om ook eens die vervelende gevoelens toe te laten begon het beter met haar te gaan. Er kwam meer lucht en ruimte om te gaan genieten en open te staan voor haar omgeving.

Zelfvertrouwen groeit door zelfacceptatie

De laatste sessie (we hadden elkaar 4 weken niet gesproken) kwam ze binnen en ik stond echt versteld. Ze was vrolijk, had een open blik, merkte allerlei zaken in de coachruimte op die ze (al die tijd) niet had gezien. Ze voelde zich krachtig en zelfverzekerd. Ze vertelde hoe dit in alles doorwerkt. Ze durft nu op haar werk voor zichzelf op te komen en kan haar grenzen beter aangeven. Ze accepteert van zichzelf dat het niet altijd gaat zoals ze zich dat had voorgenomen (minder controledrang). En hoewel ze nog wel eens een ‘dip’ voelt, weet ze nu dat dit er mag zijn. Ze weet hiermee om te gaan en weet dat ook deze vervelende gevoelens tijdelijk zijn. Af en toe spreken we elkaar nog. En elke keer weer kijk ik met verwondering naar de stappen die ze heeft gezet.

Plaats een reactie