De illusie van efficiency: Multitasken

Je weet vast wel dat we vaak worden verleid om meerdere dingen tegelijk te doen. Het lijkt misschien slim om je tijd zo efficiënt mogelijk te benutten, maar er zit een addertje onder het gras: multitasken kost eigenlijk meer tijd dan het je bespaart.

Nu hoor ik je wellicht denken: ik kan best een aantal dingen tegelijk doen. Dan nodig ik je uit voor een klein experiment:  de Multitask tijdsproef: Schrijf en Tel.

Doe je mee?

Stap 1: Pak een blanco vel papier, een pen en de timer van je mobiel

Stap 2: Start de timer en schrijf de zin: Ik ben goed in multitasken. Schrijf vervolgens onder elke letter van de zin een cijfer, startend met de 1 onder de I, 2 onder de k, 3 onder de b, enz.

Stap 3: Stop de timer en noteer de tijd.

Herhaal de proef maar doe nu het volgende:

Stap 1: Pak weer een blanco vel papier, een pen en zet de timer van je mobiel terug op 0.

Stap 2: Start de timer en schrijf nu elke letter van de zin: Ik ben goed in multitasken waarbij je eerst de letter schrijft en daaronder het cijfer. Dus I en daaronder 1, k en daaronder 2, b en daaronder 3, etc.

Stap 3: Stop de timer en noteer de tijd.

Ik ben benieuwd hoeveel tijd er bij jou tussen de monotask- en de multitaskopdracht zat. Zelf zat ik rond de 6 seconden.

Zie je, als je meerdere taken tegelijk proberen aan te pakken, lijkt het alsof je sneller dingen afhandelt. Maar eigenlijk verspil je kostbare tijd aan het schakelen tussen die taken. Elke keer dat je van de ene taak naar de andere gaan, moet je brein zich aanpassen. Het lijkt misschien klein, maar het telt snel op en vertraagt ons eigenlijk.

Hoeveel mails heb je vandaag al gehad?

Als je deze vraag nu hebt beantwoord ben je dus verleid om dat te gaan checken terwijl je eigenlijk deze post aan het lezen was. Bij het terugkomen naar deze post moet je waarschijnlijk weer even kijken waar je was gebleven.

En zo gaat dit gedurende de dag dus vele keren. Denk aan alle mailtjes die je voorbij ziet komen, whatsapp berichten die in je ooghoek op je mobiel op ziet ploppen. Ook daar gaat even je aandacht naar toe. Echt killing voor je productiviteit.

Maar ook voor je kwaliteit. Omdat je aandacht verdeeld is, doe je dingen vaak oppervlakkig en voor je het weet sluipen er fouten in, of gaan dingen mis (al eens met je kinderen bezig geweest tijden het koken? Bij mij is de rijst al meer dan 1 keer overgekookt).

En in deze voorbeelden gaat het nog om eenvoudige taken die je probeert te combineren. Wacht maar tot je complexe taken hebt uit te voeren. Daar vraagt ons brein echt alle aandacht en geen afleiding.

Dus in plaats van tijd te besparen, leidt multitasken vaak tot meer tijd om taken af te maken en geeft het je veel stress. Het put je brein uit.

Dus, als je echt effectief en productief wilt zijn is het slim om het idee van multitasken los te laten. Door je te concentreren op één ding tegelijk, kun je eigenlijk meer gedaan krijgen zonder de stress en inefficiëntie van multitasken.