Jouw gedachten bepalen jouw invloed

Hoe sterk laat jij jouw gedrag en beslissingen bepalen door de omstandigheden? Waar gaat jouw aandacht vooral naartoe? Laat jij iemand of iets buiten jou bepalend zijn voor jouw gedrag, of kies jij jouw eigen reactie?

De mate waarin jijzelf verantwoordelijkheid neemt en daarmee proactief bent, bepaalt dit. Je laat je niet verleiden anderen de schuld te geven van wat er gebeurt, maar je maakt hierin zelf de keuze hoe je met de situatie omgaat. Dat is dus echt iets anders dan je gedrag en humeur laten beïnvloeden door de omstandigheden.

Wie zit er achter het stuur?

Stel je voor dat je na een nacht waarin je niet al te best geslapen hebt, opstaat en ziet dat het buiten koud is en regent. Terwijl je je voorbereidt om naar je werk te gaan, lees je op het nieuws dat er weer lange files zijn. Om het nog erger te maken, is je partner chagrijnig en werken je kinderen niet mee. Dit gaat er waarschijnlijk voor zorgen dat je te laat op je werk komt.

Welke reactie kies je?

Laat jij je beïnvloeden door externe gebeurtenissen, zoals files, het humeur van je partner en het gedrag van je kinderen? Loop je gestrest en mopperend door het huis, met als gevolg dat jijzelf ook in een rothumeur belandt? Dan handel je reactief en zit je niet zelf achter het stuur.

In dit geval laat jij je gedrag bepalen door iets of iemand buiten jezelf. Je geeft anderen of de omstandigheden de schuld van wat er gebeurt.

Er is ook een andere mogelijkheid: je laat je niet van de wijs brengen en maakt gebruik van jouw vermogen om een reactie te kiezen. Dat is heel wat anders dan reageren op de situatie. Dat is jouw eigen verantwoordelijkheid hierin nemen. We noemen het ook wel: persoonlijk leiderschap laten zien.

Welke reactie kies jij? En past deze bij wie je wilt zijn en waar je voor wilt staan?

De Cirkel van Invloed en Betrokkenheid

Een krachtig hulpmiddel om jouw persoonlijk leiderschap te vergroten is de Cirkel van Invloed en Betrokkenheid. Het is een concept dat bedacht is door Stephen Covey in zijn boek “The 7 Habits of Highly Effective People”. Het helpt ons om beter te begrijpen hoe we onze tijd en energie kunnen besteden om effectiever te worden en kun je zowel zakelijk als prive toepassen.

De Cirkel van Invloed en Betrokkenheid is eigenlijk heel simpel. Het is een cirkel die is verdeeld in twee delen: de Cirkel van Invloed bevindt zich in de Cirkel van Betrokkenheid. De Cirkel van Invloed omvat alles wat we direct kunnen beïnvloeden in ons leven, terwijl de Cirkel van Betrokkenheid alles omvat waar we ons bewust van zijn, maar waar we geen directe invloed op hebben.

Hoe meer je leert denken in mogelijkheden, hoe groter jouw cirkel van invloed wordt. En dat is precies wat we willen bereiken. Laten we beide cirkels eens nader bekijken.

De Cirkel van Invloed

Laten we eens kijken naar de Cirkel van Invloed. Dit is het deel van de cirkel waar we ons op moeten concentreren als we effectief willen zijn. Hier kunnen we onze tijd en energie besteden aan het maken van positieve veranderingen in ons leven. Dit omvat alles wat we kunnen beheersen, zoals ons gedrag, onze houding, onze reacties op situaties en onze keuzes. Door ons te richten op onze Cirkel van Invloed, kunnen we onze doelen bereiken en ons leven verbeteren. Je richt je bijvoorbeeld op het verbeteren van je gezondheid, je doet een opleiding om je positie op de arbeidsmarkt te verbeteren of je gaat op zoek naar een beter passende baan.

De Cirkel van Betrokkenheid

De Cirkel van Betrokkenheid, daarentegen, omvat alles wat buiten onze controle ligt. Dit kan bijvoorbeeld het weer zijn, de economie, de acties van andere mensen of de politieke situatie. Zoals in het begin van deze blog omschreven: het weer is koud en nat, je partner blijkt een rothumeur te hebben en één van je kinderen is ziek. In dat laatste geval kun je misschien zelf ook niet naar je werk. Stuk voor stuk situaties waar je weliswaar bij betrokken bent, maar waar jij géén directe invloed op hebt.

Het is belangrijk om je bewust te zijn van wat er in de Cirkel van Betrokkenheid gebeurt, maar het heeft geen zin om er te veel tijd en energie aan te besteden.

Hoe vergroot je jouw Cirkel van Invloed?

Een van de belangrijkste inzichten van de Cirkel van Invloed en Betrokkenheid is dat we ons moeten richten op de dingen waar we invloed op hebben en ons niet moeten laten afleiden door de dingen waar we geen invloed op hebben. Dit betekent dat we ons moeten concentreren op onze Cirkel van Invloed en ons minder zorgen moeten maken over wat er in de Cirkel van Betrokkenheid gebeurt. Door ons te richten op wat we kunnen beheersen, kunnen we ons leven verbeteren en onze doelen bereiken. Welke tips kunnen daarbij helpen?

De uitdaging en tevens de uitnodiging voor persoonlijke ontwikkeling is om te leren omgaan met zaken die jou beïnvloeden en je te richten op zaken die jij wèl kunt beïnvloeden.

Een aantal tips:

  1. Identificeer de dingen waar je direct invloed op hebt en maak een plan om deze te verbeteren. Stel jezelf de vraag: wat kan ik doen om het verschil te maken? Regisseer jouw eigen succes door te focussen op zaken die binnen jouw invloedssfeer liggen. Hoe meer je jezelf traint om proactief te zijn, hoe meer jouw Cirkel van Betrokkenheid plaats zal maken voor de Cirkel van Invloed.
  2. Neem verantwoordelijkheid voor je leven en je keuzes. Kies bewust hoe je reageert op wat er om je heen gebeurt, in plaats van reactief te handelen.
  3. Werk aan het ontwikkelen van een positieve houding en mindset. Dit is een vaardigheid die je elke dag kunt oefenen en waardoor je kunt groeien.
  4. Vermijd het verspillen van tijd en energie aan zaken waar je geen controle over hebt. Het weer is bijvoorbeeld iets wat je niet kunt bepalen, maar je kunt wel bepalen hoe je ermee omgaat. Laat je een regenbui jouw dag en humeur bepalen of realiseer je je dat het weer simpelweg doet wat het hoort te doen en neem je een paraplu mee?
  5. Zoek ondersteuning en inspiratie bij mensen die je kunnen helpen bij het realiseren van je doelen.

Het is belangrijk om je niet te richten op zaken die jou beïnvloeden maar waar je geen invloed op hebt, want hierdoor word je een slachtoffer van je omgeving. Verlies geen tijd met klagen, maar focus op wat je kunt doen in de situatie. Onthoud: waar je aandacht aan geeft, groeit.

Wil je hiermee aan de slag en kun je wel wat hulp gebruiken? Neem gerust contact op!